03 Март 2016

Внук на ген. Тошев: От чужбина народът ни не изглежда добре

Стефан Тошев


Искам българите да знаят дядо ми какъв голям родолюбец беше, той даде живота си за България. Това каза доктор Стефан Тошев, внук на легендарния генерал Стефан Тошев, участник в освободителната война и в още три други войни.Според него в дома му в Швейцария се говори български, но от чужбина България не изглежда добре.

„Дядо ми е бил на 17 години и не е можел да участва в освободителната война, защото не е бил пълнолетен, но руската армия го взима като преводач”, разказва Тошев. По думите му именно така започва кариерата на ген. Стефан Тошев.

Той става генерал около 1905-1906 година. „Накрая получава най-висшата степен в българската армия – генерал три звезди. Няма друга такава степен”, разказва внукът му.

Ген. Стефан Тошев е описвал подробно битките си и пише три книги.

Потомъкът на легендарния генерал не живее в България от 55 години, но е тук специално за националния празник. „Вкъщи говорехме български, всичко се знаеше за историята, откъде излиза човек, кои сме ние, кой съм аз. По мое време не беше модерно да станеш офицер или генерал и станах лекар”, казва Стефан Тошев.

На въпрос как изглежда страната ни, погледната от чужбина, той отговаря: „Имам много приятели тук, те са наред. Обаче виждам, че народът не е много добре.
 
Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?