26 Февруари 2016

Възходът на Podemos притеснява испанските милиардери

Ако дойде на власт, антисистемното движение иска да санкционира хедж фондове.

Лидерът на Podemos Пабло Иглесиас (вляво) се зарече да се разправи с инвестиционни фондове, които управляват 34 млрд. евро на богати испанци

Лидерът на Podemos Пабло Иглесиас (вляво) се зарече да се разправи с инвестиционни фондове, които управляват 34 млрд. евро на богати испанци

© ANDREA COMAS

Цената за политическия преход в Испания може да бъде платена от най-богатите хора в страната, пише Bloomberg в материал за евентуалното идване на власт на Podemos. Докато парламентарните партии още преговарят за управляваща коалиция, воденото от Пабло Иглесиас антисистемно ляво движение се опитва да изкове съюз, който да вземе на прицел инвестиционни фондове, управляващи общо 34 млрд. евро на най-богатите испанци.

Ако Иглесиас склони социалистите да приемат предложението му за коалиция, специалните инвестиционни фондовете Sicav, обслужващи някои от заможните испанци, първи ще усетят промените. В тези фондове държат парите си наследничката на Inditex Сандра Ортега, семейство Дел Пино, което управлява Ferrovial, и бащата на звездата от "Барселона" Жерар Пике. Фондовете им осигуряват значително намаляване на данъчните им задължения.

Иглесиас призовава лидера на социалистите Педро Санчес да загърби притесненията на историческите кадри в партията и да създаде правителство, което да помага на най-тежко пострадалите от петгодишната рецесия в страната. Иглесиас предвижда да финансира това начинание с пари от Sicav.

"Ако Podemos и социалистите постигнат съгласие, вероятно ще има промени в Sicav, защото те са заложени в програмите и на двете сили", коментира Антонио Барозо, политически анализатор в лондонската консултантска компания Teneo Intelligence.
Podemos иска да промени данъчния режим на хедж фондовете. Социалистите пък призоваха за нови ограничения в дейността на Sicav.

Страх и нервност

Фондовете Sicav, управлявани от банки като UBS Group, Credit Suisse и BNP Paribas, са популярни сред заможните испанци, защото им позволяват да контролират инвестициите си и да намаляват данъците си. Фондовете плащат 1% данък от печалбите си срещу 15% за стартъпи и 25% за обикновените компании.

Най-голямата испанска банка Banco Santander има най-голям дял в страната с подобни фондове с портфолио от 4.9 млрд. евро към септември.

"Сред акционерите в тези фондове цари страх и нервност, докато очакват да видят какво ще бъде новото правителство и какви мерки, ако изобщо има някакви, ще предприеме то", казва Якобо Бланкер, партньор в Tressis Gestion, която управлява 13 подобни фонда.

Вратичка

Тези фондове приемат пари на групи инвеститори с минимални вложения от 2.4 млн. евро. Те си навлякоха критики, защото мнозина богати хора заобикалят ограниченията, създадени така, че фондът да представлява групи инвеститори, а не отделни лица. По закон такъв фонд трябва да има най-малко 100 акционери. Тъй като обаче няма максимален таван колко процента може да притежава един акционер, мнозина инвеститори представят мними съдружници с по една акция, просто за да изпълнят законовото изискване. Така в крайна сметка фонд, който трябва да бъде колективен орган, се контролира от един човек или семейство.

Подобни фондове са популярни също в Белгия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Чехия и  Швейцария. В Испания обаче са се превърнали в синоним на вратичка за укриване на данъци. Това ги прави идеален кандидат за канализиране на гнева на Podemos.

"Ще се отърва от тези фондове", каза Иглесиас в интервю в най-гледаното време на телевизия Antena 3 по време на предизборната кампания през декември.

Отлив на капитали

Синдикатът на данъчните инспектори Gestha поиска да се сложи таван от 3 до 5% за акциите, които един човек може да притежава в такъв фонд. Страната на баските, която има право да води собствена фискална политика в рамките на Испания, стигна още по-далеч през 2009 г. Тогава увеличи данъците за фондовете. В резултат всички Sicav фондове със седалище в автономния регион го напуснаха.

Ако новото правителство се опита да посегне на фондовете, те може да пренесат парите си в Люксембург, казва Шави Пюиг, преподавател по финанси в барселонския университет Pompeu Fabra.

"Получихме много запитвания от клиенти с акции в Sicav за бъдещето на фондовете и какви алтернативи имат", казва Марселино Бланко, главен финансов съветник в мадридския клон на швейцарската банка Mirabaud. Тя управлява 275 млн. евро в 42 подобни фонда. "Засега предпочитаме да сме предпазливи и съветваме клиентите си да изчакат и да видят какви промени ще настъпят действително."

Източник: Bloomberg/Капитал

< Назад към всички новини
Регистрация
?