25 Ноември 2015

Възможни са тежки последици за Турция след свалянето на СУ 24

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви в сряда, че свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти.

В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия, заяви Медведев в изявление, публикувано на интернет страницата на правителството.

Медведев подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници. Премиерът заяви, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени.

"Случилото се подкопава продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и хуманитарната сфера. Ще бъде трудно да се поправят тези щети. Като преки последици може да бъдат отхвърлени редица важни съвместни проекти и турските фирми да загубят своите позиции на руския пазар", гласи изявлението.

Той определя действията на турските власти като "безотговорни, престъпни".

Медведев казва още, че "Турция е демонстрирала с действията си, че в действителност защитава бойците на "Ислямска държава". Той заявява, че според наличната информация, някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, които са произведени в предприятията, принадлежащи на терористичната група "Ислямска държава".

Във вторник руският президент Владимир Путин вече предупреди, че инцидентът ще има "сериозни последствия". Русия вече предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради опасността от тероризъм. Няколко големи руски туристически компании вече започнаха да не продават пакети за екскурзии до страната.

За момента има два големи инфраструктурни проекта в развитие между двете страни - изграждането на така наречения "Турски поток" (газопровод, алтернативен на "Южен поток", който трябва да доставя газ за Европа, като заобикаля Украйна) и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" 4 реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара.

Други засегнати икономически сфери може да бъдат туризма и търговията според агенция "Ройтерс".

< Назад към всички новини
Регистрация
?