27 Октомври 2015

Заради фалита на КТБ сме на първо място в ЕС по бързо растящ дълг.

Това става ясно от данните на Евростат. Задълженията на държавата ни са пораснали с над 8% само за година.  Австрия и Хърватия са следващите в ранглистата, но техните борчове са набъбнали с наполовина по-ниска скорост - с около 4 на сто.

На другия полюс са Ирландия и Гърция, които са успели за година да свият сериозно дълговете си - съответно с 12.5 и 9.7 на сто. Данните на Евростат са за второто тримесечие на 2015 г., т.е. отразяват картината към 30 юни, пише "Сега".

Причините за това изстрелване на България начело сред 28-те страни са известни - изпуснатия от контрол през миналата година бюджетен дефицит, политическата нестабилност и най-вече срутването на КТБ, което наложи държавата да тегли спешно милиарди заеми, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да плаща на пострадалите от фалита на банката. Въпреки това страната ни все още е сред отличниците в Евросъюза по размер на дълга - в средата на годината той е 28.3% от брутният вътрешен продукт.

Този резултат носи на България третото място. №1 е Естония, чиито борчове, отнесени към икономиката, са едва 9.9%, и Люксембург с 21.9 на сто. Справката в Евростат показва, че към 30 юни 2014 г. българската държава е дължала на кредиторите си - външни и вътрешни - 16.52 млрд. лева, а година по-късно вече има да връща над 24.35 млрд. лева.

"Евростат"

< Назад към всички новини
Регистрация
?