25 Юли 2016

Стоп на партийните назначения

 

  •  Мисията е възможна
  • Държавата е добър стопанин тогава, когато са добри стопаните на държавата Ще спре ли източването на обществения ресурс?
  • Проект за закон блокира зависимостта от политическите партии на държавния сектор в икономиката

„Отдаването на концесия е един от ретроградните начини на отношение към това което притежаваш. Всъщност е признание, че не можеш да се справиш с това, което притежаваш”, заяви Димитър Манолов президентът на КТ "Подкрепа" в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" . Повод за думите му бе идеята за отдаване на концесия на летище – София и съвсем основателното подозрение, че, ако летището бъде предоставено за частно ползване, не държавата, а някой друг ще обира печалбата. Огромна грешка е, според Манолов, когато спешно ти трябват пари, да ги получиш срещу отказ от печалба за години напред.

Има ли изход?

Държавните и общинските предприятия с повече от 50% държавно участие могат да бъдат управлявани на пазарен принцип, като по този начин държавата не се оттегля. Подготвен е проектозакон, чиято основна цел е да сложи ред в управлението на първо място на обществения ресурс, да спре унищожаването и източването на този ресурс, неговото разпродаване и разпиляване. Законът е вече внесен в Народното събрание и на неговия сайт може да бъде прочетен от всеки, който се интересува, заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Какво се предлага?

Най-важното според Стойнев е държавните предприятия да започнат да се управляват изцяло на пазарен принцип, да са адекватни на конкурентната среда и да носят печалба на принципала си. За целта трябва да бъде пресечена зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите партии, т.е. да се спре партийното влияние, да бъдат блокирани партийните назначения в държавните предприятия. Единствено смяна на борда да се допуска, ако не се изпълнява бизнес-плана, който предварително е бил представен. Дейността на предприятието трябва да се оценява по определени индикатори, задължаващи неговия ръководител да назначава професионалисти, а не хора, посочени от съответния ресорен министър.

Мярката ще доведе до изчезване на т.нар. калинки, добили печална слава в бордовете на държавните предприятия. Ако там бъдат назначавани единствено и само професионалисти Според Стойнев след конкурс, държавните предприятия ще се ръководят по-най добрия модел на частните компании, ще се управляват на пазарен принцип – прозрачно и ефективно, ще са конкурентноспособни и ще носят печалби.

Каква е ситуацията в момента?

В България държавните предприятия формират едва 10% от брутния вътрешен продукт и осигуряват 10 % от заетостта. В това отношение сме далече от европейските ни партньори. У нас най-важно е желанието и нуждата на конкретен партиен функционер, а не търсенето на висок икономически растеж, висока заетост и високи доходи, които могат да се гарантират чрез нарастващ дял в икономиката на държавните предприятия. Според Драгомир Стойнев, сега в света от 10-те най-големи предприятия по обем на оборота, 4 са държавни (3 китайски и 1 японски холдинг).

Същата тенденция се наблюдава в страните-членки на Европейския съюз. Например, в Германия 54 % от брутния вътрешен продукт се формира от държавни предприятия с мажоритарно и миноритарно държавно участие, в Полша този показател е 58%, в Словакия – 48%, в Холандия - 36%, във Финландия - 35%, във Франция -33%. Ние обаче изоставаме. В нашата икономиката има монополи, които насочват голямата си печалба в чужбина и във всеки един момент могат да създадат социален хаос. (Например, ако правителството не задоволи исканията на конкретната компания, тя може да изтегли капиталите си и затвори предприятието.)

Все още преобладава виждането, че икономика се прави само с преразпределяне на европейски бюджетни средства. Но през 2020 г. европейското финансиране ще спре. Налага се да обърнем поглед и то отсега към т.нар. спящ ресурс, който общините и държавата имат. Активирането му може да компенсира липсата на европейски средства. Факт е, че отмина времето, когато държавата се смяташе за лош стопанин. Дори само бегъл поглед върху световната икономика показва, че държавните предприятия ще заемат все по голям дял от нея.

Време е представителите на изпълнителната власт да приемат нови подходи. Много вероятно е тези подходи да не изглеждат за някои политически коректни, но със сигурност ще са рационални и общественополезни. Гласът на разума трябва да бъде чут от политиците, които наистина мислят за България, за родната икономика, за задържане на младите хора в страната ни.

Време е управляващите да осмислят и казаното от Димитър Манолов: „Държавата е добър стопанин тогава, когато са добри стопаните на държавата”. Дано всички политически сили осъзнаят колко важно е това.

 

 

< Назад към всички статии
Регистрация
?